ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္ေသာ အစား အေသာက္မ်ား

 Royal Hero Media‘s photo.

ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္ေသာ အစား အေသာက္မ်ား

ေလပြၿပီး ဗိုက္ပူတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္တဲ့ အစား အေသာက္ ေတြကို ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ေအာက္ပါအတိုင္း အႀကံျပဳ ေရးသားထားပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ကၽြန္မတို႔ အားလံုးအတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ ရပ္ေစတယ္လို႔ေတာ့ မသိၾကပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္ အမ်ားစုမွာပါတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြက အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ေလပြတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ေနေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ – ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္

ဗိုက္ပူမွာ စိုးရြံ႕သူေတြ အေနနဲ႔ ကာဗြန္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဂက္စ္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြဟာ ဗိုက္ကို ေလေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေစၿပီး ဗိုက္ပူကာ ေလပြေနေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုရင္ ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္အစား ေရ ဒါမွမဟုတ္ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အရည္ (ဥပမာ-လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္) ကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒီအရည္ထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ထဲ အဆီစုတာနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – ပန္းေဂၚဖီ

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကၫြတ္၊င႐ုတ္သီး၊ ပဲဝါ စတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ ေက အျပင္ ေဖာလိတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ – အခြံခၽြတ္ထားေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္

ဂ်ဳံျဖဴနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ထမင္းျဖဴေတြကို မစားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကလြယ္ၿပီး ေသြး တြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစလို႔ပါ။ အင္ဆူလင္ အဆင့္ျမင့္ တက္ တာက ဝမ္းဗိုက္တစ္ဝိုက္ အဆီစုပံုမႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ

အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳနဲ႔ ပဲနီေလးလို အစာေတြကို စားပါ။ အေမရိကန္ အာဟာရ ေဆးပညာဂ်ာနယ္ရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အခြံခၽြတ္ မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာဟာ ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး ခါးတစ္ဝိုက္ကို အဆီပိုေတြ ကင္းေဝး ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ – ဆားကဲေသာ အစားအစာ

ပဲပိစပ္ေဆာ့ အမ်ားအျပားပါတဲ့ ဆူရွီစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေလပြသလို ခံစားေနရပါသလား။ ဆိုဒီယမ္မ်ား စြာပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားတာက ေရစုေဆာင္းမႈ မ်ားတာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္က ေဖာင္းလာၿပီး ေလပြလာတတ္ပါတယ္။ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစဖို႔ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ ၂၀၀၀ မီလီဂရမ္ေအာက္ပဲ စားပါ။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – မျပည့္ဝဆီ

သံလြင္ဆီလိုမ်ဳိး မျပည့္ဝဆီပါတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အသစ္ တစ္ ရပ္အရ သိရပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – ရွလကာရည္

ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႔ စူးရွတဲ့ အနံ႔ကိုေပးတဲ့ ဓာတ္ေတြဟာ ဗိုက္အဆီကို ေခ်ဖ်က္ ေပးတယ္လို႔ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အဝလြန္တဲ့ လူေတြဟာ တစ္ေန႔မွာ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း- ႏွစ္ဇြန္း စားရာ ၁၂ ပတ္အၾကာမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ဗိုက္ အဆီနဲ႔ ခါးအတိုင္းအတာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ Acetic Acid ဟာ အဆီေခ်ဖ်က္တဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇ ကို ေျပာင္းလဲေပးတာေၾကာင့္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

ၾကယ္စင္

Ref: Good Health

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s